Élménybeszámoló a “Határtalanul” kirándulásról

 Kirándulás Erdélyben

A Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola és a Homoki Általános Iskola osztályos tanulói

Szeptember 20-án, hajnali négy órakor indultunk az iskolától. Miután átléptük a határt, megismerkedtünk az idegenvezetőnkkel, azután pedig vele együtt indultunk a Király-hágóra. Ez után Kolozsvárra folytattuk az utunkat, ahol megnéztük Mátyás király szobrát és szülőhelyét.

Megcsodáltuk a Szent Mihály templomot is, amit akkor újítottak fel. Folytattuk kirándulásunk első napját a tordai sóbányába.  Több mint száz méter mélységbe, rengeteg lépcsőn ereszkedtünk alá. A fárasztó lépcsőzés után kaptunk egy kis szabadidőt. Többen kipróbáltuk az óriáskereket is. Bő két óra elteltével felszálltunk a buszra, és elindultunk Székelyszentlélekre, a szálláshelyünkre. Ott finom süteménnyel és bőséges vacsorával vártak minket. A finom étkezés után elfoglaltuk a szobáinkat és aludni tértünk.

Másnap reggeli után ellátogattunk a székelyszentléleki Benedek Fidél Általános Iskolába, ahol énekeltünk egyet, megajándékoztuk a gyerekeket, és egy rövid focizásra is sor került. Az igazgatónő röviden bemutatta az iskolát és a helyi szokásokat. Érdeklődve hallgattuk a mienktől eltérő osztályzási rendszerüket. Szovátán megcsodálhattuk a különleges sós Medve-tavat. Ezek után ellátogattunk a parajdi sóbányába, ahol nagyon sok új, érdekes dolgot tudtunk meg. Az idegenvezetés után kaptunk egy óra szabadidőt. A hatalmas  só tömbbe érve megcsodálhattunk egy templomot, voltak különböző bazárok és játszóterek. Majd sétáltunk egyet a Sószorosban. Ezt követően Korondon lehetőségünk volt vásárlásra a kirakodóvásárokban. Utána Farkaslakára tartott utunk, ahol Tamási Áron síremlékét koszorúztuk meg, és az előre elkészített kis megemlékezésünkkel tisztelegtünk az író előtt. Visszautaztunk a szállásra, vacsora után pedig újból nyugovóra tértünk.

A harmadik napunk első úti célja a Békás-szoros volt, amelynek égbe nyúló, hatalmas sziklái között sétáltunk. Majd következő megállóhelyként megismerkedtünk a Gyilkos-tó csodálatos szépségével, ahol újabb szabadidőt kaptunk.

Gyergyószentmiklósra utaztunk, ahol az örmény templomot és a Kossuth-szobrot kerestük fel. Ezek után Csíksomlyóra tartottunk, ahol a kegytemplomban megcsodálhattuk a csodatevő Szűz Mária szobrát. Ezt követően Székelyudvarhelyre kirándultunk, itt a szoborpark csodáival – történelmi nagyjainkkal ismerkedtünk meg. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírját tekintettük meg, ahová székelykapukon keresztül juthattunk el. A helyi forrásból borvizet is kóstoltunk, ami sajátos aromája miatt nem nyerte el mindannyiunk tetszését. A szálláshelyen a vacsora után sajnos az összecsomagolás várt ránk.

A negyedik (egyben az utolsó) nap reggelizés és búcsúzkodás után elindultunk a kirándulásunk utolsó napjára. Elsőként Fehéregyházán álltunk meg „Petőfi kútjánál˝ (állítólag itt látták Petőfit utoljára élve). Itt egy rövid megemlékezésre és koszorúzásra került sor. Továbbhaladva Segesvárra tartottunk, ahol megnézhettük az Óratornyot, és vásárlásra is sor került. Ezt követően elindultunk hazafelé, de előtte Marosvásárhelyen tettünk egy rövid városnéző körutat. Megálltunk az előtt a ház előtt, ahol Petőfi és Bem megszállt, mielőtt a segesvári csatába indultak volna. Elbúcsúztunk az idegenvezetőnktől, majd élményekkel telve vettük az irányt hazafelé.  

                                                                                                    Nagy Boglárka Kincső 7.a (Ószőlő)

A videó ide kattintva tekinthető meg.

 

Share Button